Kuvaaja

Janne Torikka

Janne Torikka

 

KUVAUSALUEET:
Mainonta / Muotokuvaus / Lehtikuvaus / TV & Elokuvat / Yrityskuvaus / Tapahtumakuvaus  / Esinekuvaus / Fantasia / Boudoir / Hääkuvaus / Arkkitehtuuri / Vaativa kuvankäsittely

 

Olen alunperin graafinen suunnittelija. Ostin ensimmäisen järjestelmäkamerani vuonna 2004. Ihan vain harrastusvälineeksi, eikä minulla ollut mitään aikomuksia ryhtyä valokuvaaksi. Tovin ihmeteltyäni kameran teknisiä kummallisuuksia kävelin kirjastoon ja lainasin varmaan metrin korkuisen pinon kaikenmoisia valokuvauksen perusopuksia ja pläräsin ne läpi. Silloinen tyttöystäväni naureskeli suuruudenhullulle, lähes tyhjälle valokuvausrepulleni, jossa oli pelkästään Canon EOS 20D. Valokuvaajaystäväni taas naureskeli, että ei se rahanmeno tuohon lopu, ja nimitteli ystävällisesti kamerani mukana tullutta kittilinssiä runkotulpaksi. Itselläni ei sen sijaan ollut siihen aikaan mitään aikomusta upottaa harrastukseen suuria rahasummia. Jälkikäteen ajatellen nuo taannoiset ajatukset vähän naurattavat, kun nykyään tarkastelee tuota kertynyttä kuvaus- ja valaisukalustoani.

 

Pian kuitenkin valokuvaus imi minut mukaansa. Kuvat alkoivat petraantumaan, sillä tuttavat, sukulaiset ja jopa mainostoimistoasiakkaani alkoivat kuviani nähtyään kyselemään minua kuvaamaan tapahtumiinsa. Ensimmäinen mainoskuvauskeikkani, johon kuvaajaksi ylipuhuttuna lopulta suostuin, ahdisti minua suuresti. Vailla minkäänlaista kuvauskoulutusta ja sen syvempää ymmärrystä kuvista tai kuvien valaisusta onnistuin auttavasti selviämään ko. keikasta. Kiitos tuon tehtävän, päätin hankkia jatkoa varten vähän paremmat rahkeet asiakaskuvauksiin. Hain opiskelemaan valokuvausta Visuaaliviestinnän Instituuttiin (VVI Oy) Tampereelle. Elettiin vuotta 2008. Tarkoituksenani oli käydä vain parit perusopinnot alusta, ymmärtääkseni kuvien valaisusta vähän enemmän. Mielenkiintoiset opinnot, erittäin haastavat tehtävät, kova tahti ja luokan hyvä yhteishenki kuitenkin koukuttivat, ja päädyinkin lopulta opiskelemaan VVI:ssä 3,5 vuotta valokuvausta, suorittaen kaksi tutkintoa: Kuva-artesaani (2009) ja Valokuvaajan ammattitutkinto (VAT, 2011).

 

Olin alusta saakka kiinnostunut valokuvauksesta kokonaisvaltaisesti, sen kaikista osa-alueista. Tämä pätee edelleen. Kuitenkin etukäteissuunnittelua ja vaativaa kuvankäsittelyä vaativat kuvat kiehtovat minua eniten. Kutsuisinkin itseäni enempikin digitaaliseksi artistiksi valokuvaaja-nimikkeen sijasta.

 

Olen kuvaajana asiakaslähtöinen ja haluan antaa asiakkailleni aina parhaan mahdollisen tuloksen, mihin annetuissa olosuhteissa pystyn. Pyrin kuvissani tunnelman ja sommittelun lisäksi myös kuvan korkeaan tekniseen ja valolliseen laatuun. Alati vaihtuvat olosuhteet, ympäristö, mallit ja kalusto pitävät huolen siitä, ettei opittava ja kehittymiskohteet tule ikinä loppumaan.